(: DELIAH'S DELI IS CLOSED FOR THE SEASON... :)

Sunday, September 5, 2010

BUBUR LAMBUK TIMUR SELATAN :)))



Bubur Lambuk Terengganu yang telah diJohorJawakan :) Kenapa nama dia mcm tu...sebab makan dengan sambal kicap..Hish,teruk betul orang 'kacukan' Jawa ni...mkn apapun dengan sambal kicap!! :)) Yang menariknya tentang bubur ni ialah sayur-mayurnya...bagi yang menyukai segala jenis ulam/daun2 blh cuba masak bubur ni - memang sedap :p~ Kalau tak percaya, tanya NURINDAH atau SUZI...*pandai-pandai je bagi nama....ngeeee :))))

2 pot beras - masak jadikan bubur
2 ekor ikan kembung - rebus, perisi dan kisar
1 sudu besar lada hitam - tumbuk
1 inci halia - kisar
8 ulas bawang merah - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
ulam-ulaman - pucuk paku merah & hijau, daun kesum, daun selasih, daun kaduk, daun kunyit (bersihkan & racik)
1/2 cawan santan kelapa
garam/perasa secukupnya

Masukkan semua bahan ke dalam bubur nasi kecuali sayur-sayuran. Biarkan mendidih dan kemudian masukkan sayur-sayurnya. Masak hingga sayur layu dan angkat. Siap, hidangkan bersama sambal kicap :)) *Oppssss, thanks KAK NAZ for the recipe!! :p~

Share/Bookmark

8 comments:

lemongrass said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

Hehehehe, Tak kan Jawa hilang di dunia. Makan benda2 mcm ni memang kena bubuh sambal kicap kan, baru lah ada kick! :-D

izahdaut said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

wah..telah dijawakan? hehe..mcm mcm kan.ala kita yang buat die kan...sihat dah ke tekak tu?

Deliah's Deli said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

salam to:

min > suka phrase tu!! betul3x barulah kick...meleleh air idung u :))

izah > blm lg la izah tp mkn smbal x hinggat :D

deeTha H said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

salam kak,
haaa... orang jawa memang sukanya makan dengan kecap.
tapi itu tak berlaku di aku..
aku jawa tapi tak suka kecap. muahahahaha

hana said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

hahahaahahaa... xpe xpe.. aku suker org2 jawa yg kretip cenggini! takkan semangkuk jerk del! akunyer mana?? aku jawa gak! wakakakaa...

*erkk..aku br tau ko ader kacukan jawa! gimme ten!! kekekeke

AlKisahKu.. (^-^) said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

sedapnye nmpk kak del bubur lambuk tu...lagi nmpk best ble ada smbl kicap tu!!! wlpn mie bkn org jawa tp i like smbl kicap,ehheheheh......

Deliah's Deli said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

salam to:

deetha > no problem..aku bg ko yg x de kecap...tp aku tau ko mau sambal setan kan, enak jugak tuh!! :p~

hana > ada sekawah kat blkng tu...pg amik sendiri :)) *jawa yg tau mkn mknan jawa je-camno tu? :D

mimie > hidup sambal kicap!!! :D

indahhouse said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

Salam Deliah,
Pergh...! Kalu bubur lambuk bubuh daun2 kayu ni memang sedap! Ikut tekak orang pantai timur la..hihi.. Bab tuang sambal kicap tu blom try. Agak2 my hubby suka style gini. :D