(: DELIAH'S DELI IS CLOSED FOR THE SEASON... :)

Saturday, September 5, 2009

PASEMBOR PADANG KOTA...mai pekena!!


Kuah Pasembor:

2 biji bawang besar - kisar
5 ulas bawang putih - kisar
1 inci halia - kisar
1 inci lengkuas - ketuk
1/2 ketul gula melaka
2 gelas air
1 senduk minyak
10 tangkai cili kering (buang biji,rebus agar lembut dan dikisar dengan sedikit ikan bilis)


Tumis bahan yang dikisar dalam 1 senduk minyak sehingga hampir garing dan masukkan lengkuas. Apabila sudah agak garing sedikit masukkan gula melaka dan juga asam jawa atau pun asam keping. Masukkan 2 gelas air (1000 ml). Masukkan kacang kisar, gula dan garam secukup rasa. Jika anda pandai mengimbangi 3 rasa manis, garam, pedas dan asam anda tidak perlu menggunakan sebarang kiub perasa tambahan (jika perlu gunakan Knoor/Maggi ayam). Pekatkan dengan tepung jagung ataupun mashed potato tanpa garam, butter atau pun susu. Didihkan tetapi rasa semula masinnya kerana garam akan mula hilang rasanya pada suhu didih.

Nota: Kuah dihidangkan dengan cucur tepung (resepi di bawah), ayam goreng yang dihiris, mee (celur), kentang rebus atau goreng, tahu goreng, sengkuang dan timun dihiris memanjang, telur rebus, artificial crab atau fish cake goreng/rebus dan taugeh atau apa-apa sahaja yang bersesuaian :)



Siapalah punya kerja ni...:)


Resepi Cucur Kelapa/Tepung:

500 gram tepung gandum
1/2 paket yis kering
sedikit kelapa parut
sedikit taugeh
sedikit isi ketam
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kunyit - untuk warna kuning
Biarkan sehingga adunan tepung dan yis naik
Goreng dalam minyak penuh mcm buat cucur biasa - angkat, toskan dan potong 4.






Share/Bookmark

3 comments:

Queen Rania said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

cepat no...dah tak sabaq nie nak perkena pesemboq...:)

Deliah's Deli said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

mai tanjung :)

Diana @ Melley Mey said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

ianya seakan2.. gado2 kan kalau kat Labuan nie.. Ala2 rojak gitu.. nmpk sedap tu...