(: DELIAH'S DELI IS CLOSED FOR THE SEASON... :)

Wednesday, August 3, 2011

A TRADITIONAL IFTAR...with family :)


Click HERE For Bread Recipe (Turkish Bazlama).



Bazlama is a traditional Turkish Bread that has been localized into "Roti Arab". For added taste, I had that paired with the Mughlai Chicken Curry and then too, servings of Mint Chutney in light (not too sour) tairu blend.


MINT CHUTNEY RECIPE:

a handful of mint,
a handful of fresh cilantro.
fresh onion,
green and (red chilies - optional),
half a cup of water,
lime juice (or tamarind juice)
light salt,
all blend (or you may traditionally grind them all).
finally, add fresh Tairu (or evaporated milk) prior to serving.




Click HERE For a good North Indian Mughlai Chicken Curry Recipe.

ENJOY!




Share/Bookmark

25 comments:

ijayuji said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

Salam kak del! selamat berbuka! kita ni jakun sikit bab2 menu luar nii tp teringin nk makan sbb tertarik tang kuah ijau tuu hihihi...mesti harum bau dia kan kak? Rasa mint2 ni kita boleh makan lagi :D roti tu pun nmpk sedap betul!

AZLINA said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

Assalamualaikum Del...berselera betul tengok semua menu tu, memang best esp kuah hijau..akak biasa mkn dgn roti naan, kalau xde mmg x complete rasanya..

Salam Ramadhan buat Del sekeluarga.

lina_pg said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

salam Del, anak2 saya suka menu roti gini kalau utk sahur laju jer deme tu mkn.Kalau nasi jenuh dok melenyek, melangut kat meja.Kalau ada kerajinan bleh menerai ni.Sedap tu

Ayu Safieza @ Humaira' said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

Owh del....tempting!! Simply delicious....ayu simpan recipe nih k:)

kasihredha said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

delicious...
colour yg menarik :)

nOOrsha said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

yummy!~ sodapnye nampak...rase cam dok kat restoren arab ler bile dtg umah del nih.. hihihi...

harleena said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

salam... macam sedap ajer roti arab tu...

Ctnaemah said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

tak sia-sia akak beli pudina semalam..nnt boleh try resepi ni..tq Del's :)

Juwita Jamaludin said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

salam Del.. menu yang menarik.. tambahan cara masak gini... cntik2 gambar2 tu

aipi said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

What a great array of dishes ~ the company of family makes it all even more tasty, right!
Us Masala

HaSue said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

Serius nampak sedap roti tuu..terbyg2 cicah kari..huwaaa..lapo awal2 pagi.
mint tu dpt mana del?dah lama carik kat kedai x jumpa2 org jual anak benih..

Fiza Nordin said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

wow roti tu klu dpt cicah dgn gulai kari tu, mmg layan habessss!!!

Ida,Japan said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

sekali sekala berbuka style gini ok gak kn Del.tapi ada jugak kt dlm umah ni yg cari nasi, bg ida tak kisah...bukak ngan kuih2 pun dh cukup

indahhouse said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

Salam Del,
kuah ijau tu selalu makan kat kedai mamak cicah ayam roti nan. Sedap! tapi tak pandai buat, :) Menu yang sungguh menggamit selera ni.. :))

Treat and Trick said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

Great combo and memang best menu ni...

quinnie said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

salam dell..punya la lama nunggu kotak komen ni kuar..adusss...hehhehe....dell keturunan arab ke? hehehhe...nanti bila2 nak cuba resepi dell ni...kari pun nampak best.....kita memang suka kari....semua yg berkaitan ngan kari memang suka..kekekke

Wattie said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

Assalamualaikum Dell,
Fuhhh.....kalu tak terliur tak sah ni, nampak sungguh sedap, akak suka sgt menu cam ni....

MaDiHaA a.k.a Ratna said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

Assalam Deliah...
nampak sedap betul hidangan tu... sesekali mkn jenis2 roti masa berbuka pun sedap jugak kan..

ijan said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

Salam kak Del,
Best nampak roti tu. macam roti pita pun ada jugak...selamat berpuasa dan berbuka buat akak sekeluarga :)

Ayu said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

Assalam Del,
salam ramadan buat you & family ya..
sorry dah seminggu baru dapat singgah sini..
I have tried mee kolok yang i've got from myr..was it from you?.. delila is is the same person?.. if yes I nak ucapkan thank you so much for the recipe ..will be posting the recipe bila ada kesempatan nanti ya..

the turkish bazlama looks nice boleh masuk list ni..thanks for sharing.
selamat berbuka puasa ya del..

ibundo said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

salam del.
buka apa harini...
dapur tak berasap ni..

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

wah!menarik! =0).
suka nengok cicah warna hijau tu =0).

nOOrsha said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

hi del.. lupe nak jawab..kaler merah yg sy gune tu jenama star brand je.. hihi... letak byk2 sampai merah menyala :)

wana yusuf said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

sedapnya... dan nampak menyelerakan makan makanan ala2 arab ni...mint chutney tu mmg akk mesti nak try...resepi mughlai chiken kari ada tak del!

Diana @ Melley Mey said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

del... yg nie tgk pun dah tau sedap tau... gambar pun lawa... sedaaap.. terliur sudah