Ni hasilnya - kalau nak layernya lebih tebal dgn coklat,jgn tekan kuat2. Tapi kalau mcm ni,rupa dia mcm kek lapis. Kek Lapis 5 Minit!
Sesame Street - sebab resepi ni saya dapat dari buku Sesame Street. Masa kecil saya suka baca buku ni. Dalamnya ada resepi untuk kanak-kanak. Resepi ni paling saya suka sebab mudah sangat. Lagipun nak ingat sukatan yang betul kalau guna koko atau milo, leceh betul dan dapur pun berkecah ;). So, the easiest way is to get a bar of cooking chocolate. Rasanya macam brownies sikit-sikit. Yummy!
Bahan-Bahan:
1. 1 keping coklat masakan (cooking chocolate) 250-300gm
2. 1 tin susu cair
3. ½ tin susu pekat - kalau suka manis, tambah susu pekat lagi * nak guna gula pasir pun boleh.
4. 1 bungkus biskut marie - dalam 350gm
5. 1 biji telur
6.2 sudu teh esen vanila
Cara:
1. Cairkan coklat masakan - cara double boil - guna microwave pun boleh.
2. Setelah coklat cair, masukkan susu cair dan susu pekat.
3. Kacau sehingga sebati dan biar mendidih sekejap.
4. Masukkan telur yang telah dipukul.
5.Masukkan esen vanilla.
6. Celup atau rendam biskut marie dan kacau perlahan-lahan.
7. Masukkan ke dalam loyang dan tekan perlahan-lahan hingga rata.
8. Simpan dalam peti sejuk. Hidang apabila sudah sejuk.
Tambahan:
- Kalau coklat lambat cair, campurkan saja dengan susu dan kacau perlahan-lahan sehingga coklat mencair.*Pastikan dikecilkan apinya.
- Kalau suka kek marie yang ranggup, jangan rendam biskut di dalam campuran coklat dan susu tadi. Sekadar celup dan susun biskut di dalam loyang. Tuangkan sahaja campuran coklat dan susu di atas biskut. Kemudian tekan perlahan-lahan.
- Boleh juga dimakan dengan vanilla ice cream.
*Gambar tu masa belum keras - masih dalam fridge lagi. Kalau rajin nanti saya upload gambar lain.
Bahan-Bahan:
1. 1 keping coklat masakan (cooking chocolate) 250-300gm
2. 1 tin susu cair
3. ½ tin susu pekat - kalau suka manis, tambah susu pekat lagi * nak guna gula pasir pun boleh.
4. 1 bungkus biskut marie - dalam 350gm
5. 1 biji telur
6.2 sudu teh esen vanila
Cara:
1. Cairkan coklat masakan - cara double boil - guna microwave pun boleh.
2. Setelah coklat cair, masukkan susu cair dan susu pekat.
3. Kacau sehingga sebati dan biar mendidih sekejap.
4. Masukkan telur yang telah dipukul.
5.Masukkan esen vanilla.
6. Celup atau rendam biskut marie dan kacau perlahan-lahan.
7. Masukkan ke dalam loyang dan tekan perlahan-lahan hingga rata.
8. Simpan dalam peti sejuk. Hidang apabila sudah sejuk.
Tambahan:
- Kalau coklat lambat cair, campurkan saja dengan susu dan kacau perlahan-lahan sehingga coklat mencair.*Pastikan dikecilkan apinya.
- Kalau suka kek marie yang ranggup, jangan rendam biskut di dalam campuran coklat dan susu tadi. Sekadar celup dan susun biskut di dalam loyang. Tuangkan sahaja campuran coklat dan susu di atas biskut. Kemudian tekan perlahan-lahan.
- Boleh juga dimakan dengan vanilla ice cream.
*Gambar tu masa belum keras - masih dalam fridge lagi. Kalau rajin nanti saya upload gambar lain.
0 comments:
Post a Comment