Thank You For Sharing :)
2 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung jagung
1 cawan gula pasir
1 sudu teh garam
6 cawan santan
1-2 helai daun pandan
Satukan tepung beras bersama gula pasir dan garam, gaul rata. Tuang santan dan kacau hingga sebati. Tapis bancuhan di dalam periuk sederhana besar, masukkan daun pandan dan kacau perlahan-lahan di atas api sederhana besar hingga hampir pekat. Angkat dan tuang ke dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak masak atau dialas daun pisang. Bakar pada suhu 180C selama 1-1:30 minit atau hingga keperangan. Biarkan betul-betul sejuk sebelum dipotong.
10 comments:
Salam Deliah,
tahniah dah menjadi kuih bingka tepung beras...ada lagi tak..nak rasa sepotong..
sonang ni..main campur tepung ni...tpi maleh gak nk buat..hikhik
alhamdulillah menjadik jugak akhirnya... resepi mana satu yg ko ikut ni del? bak aku setengah loyang! kekekeke...
salam to:
yatie > wsalam n tq sudi singgah! tp yg sy punya ni kerepot benar rupany n bwh mlekat.tgk la potong pun susah-herot jdnya...rasa sgt2 sedap dn blh cuba bt lagi..tq:)
izah > bancuh mmg senang, tang bakar..itu yg paling mencabar! tgk rupa kuih sy tu...*br perasan kerak melekat-kuang..kuang..kuang!
hana, dah balik jnjalan eyh?..alhamdulillah jd jgk la..tp x brp nak comey cm ko punya bingka pisang :) yg sukatan ikut link 1..cara2 ikut link ke 2/3-blh pulak erk-gasak le! nak?..2,3 ketul ok le..sbb 3/4 loyang dh terjun ke perut gue-burp!:D
Salam del! waaaaa....kita suke kuih2 gini, sedap! dulu2 tak suke makan tp dah tak jumpa sume2 kita jadi suke :D
wsalam ika..a'ah betul tu ika n klu org2 lama bt baunyr lebih sedap mungkin sbb bkr guna arang kot:)
salam Del...ini pebret akak ni...lama x buat..huhu
ihh, comelnya cawan (macam tak alih² je kan, time orang cerita pasal kuih)
kak jun > wsalam..lama gak x mkn, tu yg bila teringt terus bt :)
KOG > blh isi 300ml air dlm cawan tu!
when I bake it I will always add some fry dry green bean (kacang hijau)it taste better for me.
Post a Comment