2 cawan isi cempedak dikisar halus atau dipotong kecil-kecil, 3 biji telur kuning, 500gm tepung gandum, 2 cawan gula pasir, 2 cawan santan pekat, 4 sudu besar marjerin cair dan sedikit garam. Pukul telur dan gula sehingga hancur. Ayak tepung dan masukkan perlahan-lahan ke dalam bancuhan telur dan gula dan gaul sehingga sebati. Masukkan santan, gula, garam dan isi cempedak. Kacau rata dan sebati. Sediakan acuan yang telah dioles dengan minyak. Tuang adunan ke dalam acuan dan bakar selama 40 minit atau sehingga masak dengan kepanasan 180C.
- HOME
- ABOUT
- MENU
- HOMEMADE GOODIES TO FILL YOU UP
- HEARTY AND HEALTHY MEALS
- MOUTH WATERING AUTHENTIC DELICACIES
- IRRESISTIBLE CRISPY SNACKS AND FRITTERS
- APPETIZING TEMPTING DESSERT
- FILLING NUTRITIOUS BREAD AND BUNS
- TOOTHSOME SINFUL BROWNIES AND CAKES
- TASTY CRISPY GREENS
- MUNCHY CRUNCHY COOKIES
- SAPID SAVOURY SANDWICH AND TOAST
- QUICK AND EASY APPETIZERS
- SCRUMPTIOUS PIES AND PUFFS
- DELECTABLE DELICIOUS SCONES AND PRETZEL
- ENTICING FLUFFY PANCAKES
- LUSCIOUS DONUTS AND BAGELS
- GULP! TO QUENCH YOUR THIRST
- HOMEMADE GOODIES TO FILL YOU UP
- RAMBLINGS
- CONTACT
Tuesday, July 21, 2009
RESEPI BINGKA CEMPEDAK - Istimewa Untuk Rania!
2 cawan isi cempedak dikisar halus atau dipotong kecil-kecil, 3 biji telur kuning, 500gm tepung gandum, 2 cawan gula pasir, 2 cawan santan pekat, 4 sudu besar marjerin cair dan sedikit garam. Pukul telur dan gula sehingga hancur. Ayak tepung dan masukkan perlahan-lahan ke dalam bancuhan telur dan gula dan gaul sehingga sebati. Masukkan santan, gula, garam dan isi cempedak. Kacau rata dan sebati. Sediakan acuan yang telah dioles dengan minyak. Tuang adunan ke dalam acuan dan bakar selama 40 minit atau sehingga masak dengan kepanasan 180C.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
wah..teruja lah pulak tgk resepi nie khas untuk ku...touching2...:)
bingka cempedak pulak...akak suka bingka2 ni...
teringat cempedaklah pulak...sedapnya...
Post a Comment