Kat atas tu yang frozen... jiran bagi tp tak goreng lagi...yang dah goreng, habis! :(
Sedap rupanya kuih ni dan buatnya pun nampak agak mudah...tapi yang atas tu jiran org Terengganu yang beri dengan resepi2nya sekali. Alhamdulillah, rezeki jangan ditolak :) Dah ada resepi tu, boleh cubalah bila2 teringin. :)
Inilah hasilnya! :)
Bahan:
1/2 kg tepung gandum
1/2 sk soda bikarbonat
1 sk yis (mauripan)
4 sb gula pasir
1 sb marjerin
250ml air suam
Cara:
1. Yis dibancuh dengan 1/3 air suam dan kembangkan seketika.
2. Gula dibancuh dengan sebahagian lagi air suam tadi.
3. Tepung digaulkan dengan planta dan masukkan soda bikarbonat dan gaul rata.
4. Masukkan air gula dan yis dalam tepung.
5. Uli doh sampai sebati dan dibiarkan sehingga doh mengembang 1 kali ganda - 1 jam.
6. Canai dan potong panjang2 atau uli jer panjang2 - ikut kesesuaian msng2.
7. Goreng dalam minyak penuh dan hidangkan dgn sambal atau kari :)
*Cara saya: campur semua bahan kecuali marjerin/garam (kalau ada)...dah uli baru masukkan marjerin dan ikut langkah 5 hingga 7 :)
0 comments:
Post a Comment