
2 cawan santan pekat dimasak sehingga menjadi tahi minyak dan ketepikan. Kemudian, 1-2 ketul gula melaka atau 1 1/2 cawan gula merah dicairkan dengan 2 cawan air Kalau kurang manis boleh tambah sedikit gula pasir dalam 1-2 sudu besar. Sesudah gula sejuk, dicampurkan dengan 2 sudu besar minyak kelapa, 4 cawan santan, 2 cawan tepung kacang hijau, sedikit garam dan sehelai daun pandan-disimpul. Gaul sebati dan kemudian masak di atas api sederhana sehingga likat dan pekat. Masukkan di dalam acuan/bekas yang sesuai dan tabur tahi minyak di atasnya. Sejukkan dan nikmatilah keenakannya :)

2 comments:
sedapnyer..nie mesti buat guna resepi arwah ninda kan...:)
rania > sama ke resepinya? ni main agak2je.nasib baik ada rasa.tapi sebenarnya teringin kole-kole yang makan terus hilang dlm mulut tu.tahu tak macamana? :)
Post a Comment