Bahan-bahan:
4 cawan tepung gandum
2 sudu besar minyak sapi
1 sudu kecil garam
Air masak secukupnya
1/2 cup susu cair/fresh milk
1 biji telur
4 cawan minyak untuk menggoreng.
Cara-cara:
Uli tepung bersama minyak sapi dan telur. Satukan garam dan air. serta susu cair Masukkan perlahan-lahan tadi ke dalam adunan tepung sambil diuli hingga lembut seperti doh membuat karipap. Bulat-bulatkan adunan dan canaikan adunan/roti berbentuk bulat serta leper sebesar saiz mulut mangkuk. Goreng dalam minyak panas dengan api perlahan sambil siram minyak ke atas roti tadi. Roti akan mengelembung di tengah-tengah bulatan. Masak hingga berwarna keperang-perangan. Ulang langkah ini sehingga selesai.
Nota:
Makan dengan kari atau sambal.
3 comments:
wah..lepas nie boleh buat nie..
tak pernah dengar lagi roti maryam...macam roti canai ke rupan dia??
Queen Rania > buatlah,sedap.
Suzi > roti maryam goreng dlm minyak.roti canai minyak sikit je.
Post a Comment