(: DELIAH'S DELI IS CLOSED FOR THE SEASON... :)

Monday, August 23, 2010

KERABU PERIA...Resepi Kak Anymz :)


Resepi ni dapat kat dapur HANA yang asalnya dari dapur KAK ANYMZ....Kalau suka kerabu mesti cuba resepi ni sebab memang SEDAP!..rugi tak cuba tau...Resepi ada kat bawah ni..cnp jer..terima kasih kat kalian berdua :))

Bahan-bahan:
  • 3 biji peria- dihiris nipis *saya guna 1/2 peria biasa jer-lagi la x pahit :))
  • 1 biji tomato- buang empulur dan dihiris nipis
  • 1 labu bwg besar- dihiris halus
  • 1 sudu besar kerisik
  • 1 sudu besar udang kering- ditumbuk
  • daun ketumbar-dihiris halus
  • 1 batang serai- dihiris halus
  • cili api -ikut suka nak pedas buh le bebanyak-dihiris halus jugak
  • sedikit gula dan garam *dan nampla/sos ikan :))
  • air perahan limau nipis
Cara-cara:
  • Rendam peria dengan 1 sudu kecil garam. Kemudian perah buang air garam.
  • Masukkan mangkuk dan satukan dengan bahan2 lain.
  • Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
  • Hidangkan.

Jom Makan - Selamat Berbuka Puasa...:))

Share/Bookmark

11 comments:

ain said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

sedap ye del..??nmpak gaya kena try gak ni.hihi

anymz said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

Dah try ya del..sedap kan..?
waah,tambah dgn sos ikan lagi mesti lagi sedap ni ..tak pahit dan crispy kan..mekaseh krn sudi mencuba ya del.

hana said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

perghh dasat aku nengok kerabu ko duk posing! garfu tuh pong cam aku nk telan! Hihihi... Sedap kan del kan kan...

Deliah's Deli said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

salam to:

ain > mesti kena cuba..mmg sedap..leh bagi 5 bintang :)

k.anymz > mekasih kongsi resepi..hr ni mkn bertmbah-2 pinggan! :)

hana > mkn la garfu tu..aku sendiri dah mkn 2 pinggan-x pandang dah klu stakat garfu :D

lina said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

nampak sedap ..first time ni tengok ada kerapu peria...ideal yg bagus ni

ijayuji said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

Salam kak del!! buat kerabu tak pahit ke kak? kita talk pernah makan peria sbb dah tahu pahit terus pdm nama peria dlm hidupkuuu hihihi.. tp tgk org sama sini buat rasa nak beli peria jgklah! cam sedap pulaklah!

Chik Mimi said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

tak pernah ku makan peria kerabu sedap ye del

Deliah's Deli said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

salam to:

lina > sy pun 1stime ni..bg sy mmg sedap..teringat2 :p~

ika > tak pahit la ika..klu guna peria katak mungkin pahit sikit agaknya...cuba la ika, bt sikit dulu :))

chik mimi > mmg sedap..rasa mcm nak bt lagi utk buka nnti..:))

hazila said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

Ramai org tak suka makan peria sebab pahit. Tapi bagi yg makan memang sedap kan.

kayteeze2 said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

Ooo... macam terasa dalam tekak ni.

Err.. nak suap ke kita ke Deliah ?? Kita tunggu ni, ekekeke...

blogresipi.com said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

Kite sangat suka peria... cuma tk pernah buat kerabu...sedapppnye. nak yg dah ada kat grafru tu kak Del!